Continental SportContact 7: технология, тестове и основни конкуренти

През първата си година на пазара новата гума SportContact 7 ни направи страхотно впечатление – от 8 теста тя беше победена само веднъж, а иначе спечели всички тестове. Тя демонстрира своята доминация не само в характеристиките си за управление, но и в комбинацията си с горивна ефективност, която е безпрецедентна за гума UUHP. В какво се състои нейният успех? Нека да разгледаме – първо ще обсъдим използваните технологии, а след това ще разгледаме отделните тестове и тяхната присъда към SportContact 7. Накрая ще разгледаме най-големите ѝ конкуренти и техните силни и слаби страни.

Технологии: черно чили и адаптивен дизайн на протектора

Новаторската гума Continental SportContact 7 включва най-съвременни технологии, за да осигури несравнимо представяне, безопасност и адаптивност във всички класове превозни средства. Адаптивният дизайн на протектора на гумата се адаптира динамично към сухи и мокри пътни условия, осигурявайки прецизно управление и контрол чрез асиметрична шарка, която реагира на различните условия на повърхността. Иновативната каучукова смес BlackChili, специално адаптирана към дизайна на протектора, осигурява максимално сцепление и значително увеличава експлоатационния живот на гумата, като същевременно запазва изключителните характеристики на управление.

Една от ключовите характеристики на SC 7 е способността ѝ да адаптира отпечатъка си в зависимост от пътните условия. На мокри пътища отпечатъкът на гумата завършва в точката на най-високо отвеждане на водата в протектора, като осигурява оптимално сцепление при спиране, ускоряване и завиване. За разлика от това, на сухи пътища отпечатъкът се измества към външното рамо, предназначено да предава най-големите сили за стабилно управление. Освен това новите “заключващи елементи” във външното рамо осигуряват допълнителна стабилност, като позволяват само ограничено движение на протектора за по-добра стабилност при движение.

SC 7 също така е уникално проектирана да отговаря на изискванията на различните класове автомобили, като осигурява постоянно усещане при шофиране, независимо от теглото, размера и двигателя на автомобила. Това е постигнато чрез разработването на нови технологии, които се адаптират според размера на гумата, позволявайки да се запази типичното за семейството SportContact усещане при шофиране, независимо от автомобила. Това включва адаптиране на конструкцията на гумата, стабилността на страничните стени, сцеплението при различни натоварвания, способността за движение с висока скорост, управлението и дизайна на каркаса към всеки клас автомобили.

Друг важен компонент на SportContact 7 е усъвършенстваната каучукова смес BlackChili, която е прецизно адаптирана към дизайна на протектора. Тази мека смес перфектно допълва твърдата, нископрофилна конструкция на гумата и позволява не само отлични характеристики на управление, но и значително по-дълъг пробег. Инженерите и химиците на Continental разработиха неконвенционална технология за смесване на сместа, за да балансират различни противоречащи си цели, в резултат на което се получи гума, която демонстрира значителен напредък в характеристиките на управление.

Вътрешните тестове, проведени от Continental, показват впечатляващи подобрения в сравнение с популярния предшественик на гумата. SportContact 7 удължава експлоатационния живот със 17%, увеличава пробега на състезателна писта с 10%, намалява спирачния път на мокра настилка с 8% и подобрява спирането на суха настилка с 6% в сравнение с предишната гума SportContact 6. Управлението и сцеплението както на мокра, така и на суха настилка също се възползват от тези иновативни постижения.

Тестове: нов стандарт за гуми UUHP

При цялостно сравнение на гумата Continental SportContact 7 различни авторитетни организации проведоха тестове, за да оценят нейното представяне. В тези тестове гумата постоянно постигаше челни позиции, като превъзхождаше конкурентите си в няколко аспекта. Според теста на Autobild 2022 SportContact 7 се отличава с отлично управление на сухи повърхности, предлага добри резерви за аквапланинг и има кратък спирачен път, което гарантира безопасно шофиране на мокри пътища. Въпреки това тестът разкрива и един недостатък, отчитайки посредствен комфорт на возене.

В теста на TyreReviews.com 2022 гумата Continental SportContact 7 превъзхожда конкурентите си при спиране и управление на мокра настилка със значителна разлика. Тя беше и най-бързата в сухи условия с най-кратък спирачен път на сухо. Недостатъците включваха слаба устойчивост на аквапланинг и повишено съпротивление при търкаляне, но гумата все пак се превърна в заслужен победител в теста, поставяйки нов стандарт за сегмента на UUHP.

Тестът на Autobild 2023 отчете сходни резултати, като похвали гумата за динамичното ѝ управление в завой, прецизното управление и впечатляващото спирачно представяне на мокри и сухи повърхности. Основният недостатък, отбелязан в този тест, е умерените резерви за безопасност при аквапланинг в завой.

Тестът на sportauto 2023 също така подчерта добре балансираното управление на Continental SportContact 7 и краткия спирачен път на мокри повърхности, както и високото ниво на сцепление при спиране и завиване на сухи повърхности. Въпреки това, този тест установи, че сцеплението на гумата в завой на мокри повърхности не отговаря на стандартите за най-високо ниво и отбеляза повишен шум при шофиране. В сътрудничество с Bridgestone Autozeitung 2023 похвали гумата за защитата от аквапланинг, високото сцепление в завои и впечатляващото спирачно поведение (38,1 метра). Основният недостатък на гумата в този тест беше явната склонност към недозавиване, която ограничаваше нейния динамичен потенциал.

Гумата Continental SportContact 7 получи похвала в теста на Gute-Fahrt за представянето си и зае първо място в тестовете на Automotorsport и Autozeitung 2023. Тя беше похвалена за високата безопасност при аквапланинг, добре балансираното представяне на мокра повърхност и краткия спирачен път на суха настилка. Въпреки това гумата се отличаваше със силно недозавиване при управление на суха настилка и повишен шум при търкаляне.

В обобщение, гумата Continental SportContact 7 последователно постига най-високи оценки в различни тестове, демонстрирайки изключителното си представяне при различни условия на шофиране. Нейните силни страни са управлението на мокра и суха настилка, спирането и сцеплението, докато основните ѝ недостатъци са съпротивлението при аквапланинг и шумът при търкаляне. Трябва да се отбележи, че това са обичайните недостатъци на гума UUHP и в нито един тест те не попречиха на цялостната отлична оценка.

Основни конкуренти

Доста е трудно да се намери конкурентна гума, тъй като Continental продава SportContact 7 като UUHP гума, но няма друга UHP гума в гамата си. С балансираните си характеристики на шофиране основните ѝ конкуренти са в сегмента на UHP, но те обикновено не могат да се справят с представянето на суха настилка. Най-близката до нея е Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6, която в някои от тестовете е отчетена като по-добра на мокра настилка или поне при предотвратяване на аквапланинг в повечето тестове. Освен това гумата е по-фокусирана върху комфорта на возене.

След това има Hankook Ventus S1 evo3 K127, която също е гума с UUHP. Основната причина да споменем тази гума е нейната цена, която е повече от добра за това, което тази гума може да предложи. Тя е чудесна за спортно шофиране и няма съществени недостатъци.

За спортно шофиране с по-малък фокус върху мокрите пътища има Bridgestone Potenza Sport. Тя няма някои от тенденциите към недозавиване, отчетени от теста на SportAuto, и би трябвало да предлага по-остра реакция на управлението.

Друга спортна гума е Michelin Pilot Sport 4 S, която вече е малко остаряла, но дълго време беше еталон за UUHP гуми. Тя е много спортна, по-добра при аквапланинг от Conti, но и много скъпа. Скоро би трябвало да се появи Pilot Sport 5 S, но според слуховете тя ще бъде само OEM и няма да се предлага за всеки автомобил.

Присъда: добре балансирана гума за ежедневна употреба и спортно шофиране от време на време.

Случаят на използване на новата SC7 може да изглежда по следния начин – можете да я използвате през седмицата и да сте сигурни, че сте в безопасност дори в дъждовно време, а през уикенда можете да отидете на писта и да сте сигурни, че ще се забавлявате и ще сте в крак с другите, без да се налага да сменяте гумите си. Разбира се, има и по-добри гуми за писта, но не са много тези, които са толкова универсални, колкото е Conti SC7. Отличните резултати от тестовете доказват, че това е единствена по рода си гума, която няма голяма конкуренция на пазара в момента.