Тест на летни гуми ADAC 2024: Най-добри избори за малки SUV автомобили с нов фокус върху устойчивостта

Тестът на ADAC за летни гуми за 2024 г. подложи на щателна оценка 16 съвременни модела с размер 215/55 R17, насочени към малки SUV автомобили и автомобили от по-нисък среден клас. Това подробно проучване доведе до като цяло положителна обща присъда, въпреки че някои гуми показаха незначителни слабости, което оправда по-внимателно разглеждане на отделните резултати. Освен това новата методология се фокусира в по-голяма степен върху екологията и устойчивостта.

Първенци: Conti, Michelin и Kumho

Тазгодишният тест открои гумите на Continental, Michelin и съвсем изненадващо Kumho като най-добре представили се. И трите гуми се отличават с висока степен на безопасност при шофиране и въздействие върху околната среда, които са новите основни критерии за тестовете на ADAC. Докато Continental PremiumContact 7 е най-добрата по отношение на безопасността при шофиране, Michelin Primacy 4+ съчетава най-доброто въздействие върху околната среда (изпреварена единствено от Goodyear EG Performance 2) и благоприятна безопасност при шофиране. Това важи и за по-евтината Kumho Ecsta HS52, която би трябвало да има най-дълъг прогнозен пробег от тестваните гуми. И трите най-добри гуми получиха оценка “добър” – следващите дванадесет гуми бяха оценени като “задоволителни”. Гумата Vredestein Ultrac получи адекватна оценка за краткия си пробег, който сега се счита за важен критерий и представлява 40 % от екологичната част на общата оценка. Този аспект подчертава важността на отчитането на индивидуалните навици и предпочитания при избора на гуми.

Победител в теста – Continental PremiumContact 7

Други забележителни споменавания и тяхното представяне

Гумите на Debica, Dunlop, Bridgestone, Hankook и Fulda, които за малко не получиха “добра” оценка, демонстрираха похвални резултати с незначителни недостатъци при мокри условия или въздействие върху околната среда, подчертавайки нюансираните резултати от този цялостен тест. Най-голямата изненада е, че Bridgestone Turanza 6, Hankook Ventus Prime 4 и Goodyear EfficientGrip Performance пропуснаха доста точки в частта на теста, посветена на пътните характеристики, което обикновено не се случва в други тестове, където тези гуми се представят доста добре. Проблемът в случая е, че дори в раздела за пътни характеристики голяма тежест има комфортът на возене, където и трите гуми имаха проблеми, което значително влияе на крайните оценки. Например Turanza 6 имаше най-добрата устойчивост на аквапланинг, а EG Performance – едно от най-добрите спирания на сухо. При това положение печелившата Continental съчетава много по-добре всички тествани критерии.

Гумата с най-добра оценка на въздействието върху околната среда – Michelin Primacy 4+

Вникване в критериите за изпитване на ADAC

Усъвършенстваната методология за тестване на ADAC от 2023 г. насам включва устойчивото развитие наред с традиционните фактори, като ефективност при шофиране и безопасност, комфорт и икономичност. Сега при оценяването значително натежават безопасността на сухо и мокро шосе (70%) и въздействието върху околната среда (30%), включително износване, разход на гориво, шум, тегло на гумата, маса на износване и съдържание на замърсители.

Критериите за изпитване на ADAC са се развили, за да наблегнат не само на безопасността и икономичността, но и на екологичната устойчивост, отразявайки всеобхватен подход към оценката на представянето на гумите в контекста на съвременната мобилност. Тази промяна подчертава нарастващото значение на отчитането на различни фактори при избора на гуми, за да се отговори на разнообразните нужди на потребителите и на екологичните съображения. При това резултатите от тестовете трябва да се разглеждат за вашите индивидуални нужди, тъй като крайните оценки са силно повлияни от въздействието на гумата върху околната среда, което някои биха могли да сметнат за не толкова важно.

Пълните резултати от теста можете да видите тук ->