Обобщени тестове на зимни гуми за 2023 г. – кои са най-добрите гуми?

Въведение в тестовете на зимни гуми за 2023 г.


С настъпването на зимата осигуряването на безопасно шофиране е от решаващо значение. А какво играе важна роля за тази безопасност? Правилните гуми. В тази статия ще се потопим в най-добрите тестове на зимни гуми за 2023 г. и ще ви напътстваме в избора на най-добрите от тях. Събрали сме някои от резултатите от тазгодишните тестове, така че нека разгледаме най-добрите избори за вашия автомобил през този сезон.

Най-добра препоръка: Michelin Pilot Alpin 5


И нека започнем директно от най-добрите – гумите на Michelin, по-конкретно Pilot Alpin 5, е трудно да бъдат надминати. Тя е при нас от 2020 г. и е преминала през общо 11 теста, като е спечелила 6 от тях и е влязла в тройката на най-добрите в почти всеки друг тест.

Силни и слаби страни


Силните страни на гумата включват изключителна динамика при шофиране на суха настилка, несравнимо представяне при шофиране и спиране на сняг, прецизна и спортна реакция на волана и високо ниво на комфорт на сухи и мокри пътища. Ако трябва да открием някакви слаби страни, това биха били високата цена, средното съпротивление при търкаляне и малко по-лошата устойчивост на аквапланинг. ненадминатото представяне на гумата на сняг и цялостните балансирани характеристики на управление обаче я правят не само първи избор на пазара на зимни гуми, но и опция за спортно зимно шофиране.

Размери и варианти


Предлага се в размери от 16″ до 23″, но повечето варианти се срещат в R19″, така че е по-подходяща за автомобили от среден и по-висок клас и спортни автомобили. Има и специален вариант за SUV автомобили – Pilot Alpin 5 SUV, който има същите характеристики.

Алтернатива за компактни автомобили: Michelin Alpin 6


Ако сме търсили гума за по-компактни и не толкова спортни автомобили, налице е втората ни препоръка, а именно Michelin Alpin 6. Тя е на пазара дори от 2018 г. и се фокусира основно върху дългата издръжливост, ниското съпротивление при търкаляне и разхода на гориво, което я предразполага към отлични оценки, особено в тестовете на ADAC, които придават на тези характеристики голяма тежест. Разбира се, той предлага и много балансирано поведение на пътя, но с по-слаба реакция на волана от спортния Pilot Alpin. Има някои малки слабости при страничното аквапланиране и управлението на мокра настилка, но освен това е много балансирана и издръжлива зимна гума. предлага се в размери от R15 до R20.

Дългоочакваната: Goodyear Ultra Grip Performance 3


Продължаваме, Goodyear Ultra Grip Performance 3 е най-голямата новина тази година. В исторически план тази моделна линия неизменно се нарежда сред най-добрите зимни гуми, което поставя високи очаквания за последната итерация. Нека започнем с това, което Goodyear казва за новата си гума, а след това ще разгледаме тестовете и ще видим дали те го доказват. Надграждайки своето наследство, UltraGrip Performance 3 е създадена, за да задоволи нуждите на съвременните по-големи и по-мощни автомобили, включително SUV и EV. Goodyear рационализира своето предлагане, като представи тази гума като пряк наследник на UltraGrip 9+ и UltraGrip Performance+.

Наличност на размера


Сега гумата се предлага във впечатляващите 94 варианта на размери. Гумата има характеристики като технологията Snow Protect за подобрено сцепление и технологията Wet Grip+ за справяне с аквапланинга. Освен това се предполага, че тя е оптимизирана за електрически автомобили, с характеристики като намалено съпротивление при търкаляне и подобрени възможности за шумопотискане.

Характеристики и варианти на размера


А сега тестовете. Autobild потвърждава балансираните му характеристики с отлични зимни възможности, впечатляваща издръжливост, кратък спирачен път и комфорт. Въпреки това той посочва повишеното съпротивление при търкаляне, за което Goodyear твърди, че е подобрено. След това TyreReviews.com хвали представянето ѝ на суха настилка, сцеплението с мокра настилка и представянето на сняг, наричайки я гума с минимални компромиси. По-специално, той подчертава отличния комфорт на гумата, но също така отбелязва по-високото съпротивление при търкаляне.

Премиум претендент: Continental TS870P


Следва Continental TS870P– още една премиум гума с голямо наследство при зимните гуми, която, подобно на предишните кандидати, наистина няма какво да се желае. Тя най-често е хвалена за отличното си представяне на сняг, краткия спирачен път на всякакви повърхности и отличната реакция на управлението. Освен това има ниско съпротивление при търкаляне и висок комфорт, включително ниско ниво на шума. Обратно, тя е критикувана за цената си и по-ниската си издръжливост, което е основната причина да заеме трето място след Michelin Pilot Alpin 6 и GoodYear UltraGrip Performance 3 в тазгодишния тест на Autobild. Предлага се в размери от R16 до R22. За по-компактните автомобили е предназначен вариантът TS870, който е по-малко спортен и е по-фокусиран върху съпротивлението при търкаляне и издръжливостта, но все пак има отличен баланс между сняг, суха и мокра настилка – затова спечели теста на Autoexpress и ADAC тази година.

Устойчив конкурент: Dunlop Winter Sport 5


Продължаваме нататък, имаме Dunlop Winter Sport 5, която е доста интересна с това, че гумата вече е доста стара – представена е за първи път през 2015 г. В тестовете около 2020 г. остаряването на шарката на протектора беше доста видимо и тя не се представи много добре в тестовете, но в тазгодишните и миналогодишните тестове отново се върна на върха, като дори спечели теста на ADAC за 2023 г. в размер 205/60 R16.


Dunlop Winter Sport 5 като цяло се счита за балансирана гума с отлични характеристики в снежни условия и висок пробег. Тя предлага добра икономия на гориво и е надеждна на сухи пътища. Представянето на мокра настилка и по-високите нива на шум често се посочват като слабости. Цената й не е сред най-ниските, но това се компенсира от дългия й живот и оптимизациите за пестене на гориво.

Избори, съобразени с бюджета: Hankook Winter Icept Series


Не можем да пропуснем и достъпните избори, като започнем с Hankook, която вече се счита за първокласна гума, но цената ѝ все още е малко по-ниска. Има два модела Hankook Winter Icept, които бяха доказани и препоръчани в тестовете тази година – RS3 и evo3. Моделът RS3 започва от 14-инчови колела и стига до 17-инчови колела, докато evo 3 продължава от 17 до 22 инча.

Акценти върху представянето


Hankook Winter icept RS3 е похвалена за представянето си на мокра настилка, зимната безопасност и горивната ефективност, дължаща се на лекия ѝ характер. Тя предлага силна безопасност при различни пътни условия и се отличава на мокри и зимни повърхности с добри резерви за аквапланинг и ефективно спиране. Въпреки това, той показва лека неточност на сухи пътища, а някои тестове подчертаха очаквания пробег под средния и повишения шум в интериора.

Наличност на размери и варианти


Winter icept evo3 W330 може да се похвали с похвални зимни качества, отлично сцепление със сняг и управление, добро спиране на мокра настилка и солидна устойчивост на аквапланинг. Недостатъците му обаче включват среден пробег и удължено спиране на сухо.

Нискобюджетният снежен експерт

Преминавайки към още по-евтини модели, тазгодишното най-добро представяне досега в тестовете е BFGoodrich g-Force Winter 2, който е сестрински модел на Kleber Krisalp HP3. Както беше показано в много от близо 20-те теста, той може да победи дори премиум моделите в снега, поради което обикновено получава толкова положителни резултати в тестовете. Но, разбира се, той предлага задоволителни оценки и на други повърхности. Управлението на мокра настилка и спирачният път на суха настилка са най-често споменаваните слабости.

Най-добър в едно, предпоследен в друго – защо?

Доста интересен феномен е Bridgestone Blizzak LM005. Тя спечели 2 теста тази година (TyreReviews.com и ACE), но след това се класира на 15-о място от 16 в теста на ADAC.

Подходът на ADAC за тестване се отличава от останалите. Тяхната система за оценяване се фокусира по-специално върху най-слабото представяне на дадена гума в дадена категория. Това е вдъхновено от поговорката “една верига е толкова силна, колкото е силно най-слабото ѝ звено”. Така че, докато други организации за изпитване имат определени тегла за всеки критерий, ADAC позволява най-слабият резултат в дадена категория да окаже силно влияние върху общата оценка. В резултат на това гумите могат да постигнат много различни резултати при различни тестове.

Това несъответствие беше очевидно при неотдавнашния тест на ADAC за размер 225/45 R17. Забележително е, че ADAC е сред малкото, които измерват спирачния път на лед. За съжаление, гумата на Bridgestone се представи по-слабо в тази област, което значително повлия на общата ѝ оценка за сняг. Следвайки принципа на ADAC за “най-слабото звено”, това лошо представяне на сняг натежа върху общата оценка, като съставляваше 70% от крайната оценка.

При все това Bridgestone Blizzak LM-005 често е хвалена за представянето си на мокри пътища и често е смятана за най-добрата в теста при мокри условия. Това обхваща спирачките, управлението, завиването и устойчивостта на аквапланинг. Ако за вас е приоритет изключителното представяне на мокра настилка и можете да направите лек компромис с представянето на сняг и живота на протектора, Bridgestone може да е правилният избор за вас.

И така стигаме до края на днешната статия. През тази година предстоят още няколко теста, но ако искате да намерите най-добрите и най-достъпни гуми във вашия размер, можете да ги намерите на нашия уебсайт, където сравняваме както цената, включително в различни електронни магазини, така и най-вече пътните характеристики на гумите, така че можем да гарантираме, че ще ви намерим най-добрата оферта.