Летни гуми: избор на подходящи за 2023 г.

Лятото е идеалното време да се насладите на пътешествие, да шофирате дълго или просто да покарате автомобила си. Важно е обаче да помните, че атмосферните условия през лятото могат да бъдат сурови и е важно да разполагате с правилните гуми, за да осигурите безпроблемно и безопасно пътуване. Летните гуми са специално проектирани за оптимално функциониране при високи температури, като осигуряват отлично сцепление и управление дори на мокри пътища. При наличието на толкова много възможности на пазара изборът на подходящи летни гуми може да се окаже трудна задача. Ние обхващаме всички тестове на летни гуми от 2023 г. в подробен анализ на основния уебсайт. В тази публикация в блога ще ви дадем няколко съвета за това какво можете да очаквате на пазара през 2023 г.

Continental представи модела SportContact 7

Continental, водещ производител на гуми, обяви пускането на пазара на новата си високоефективна гума SportContact 7, подходяща за спортни автомобили. Тази гума ще бъде налична през есента и ще се предлага в размери от 19 до 23 инча, като през следващата година продуктовата линия ще бъде допълнително разширена. Новата гума SportContact 7 предлага подобрена производителност, с 10% увеличение на пробега на състезателна писта, 8% намаление на спирачния път на мокра настилка и 17% по-дълъг експлоатационен живот. Адаптивният дизайн на протектора и каучуковата смес BlackChili осигуряват максимално сцепление и управление както при мокри, така и при сухи условия. Тази нова гума е разработена за широка гама от леки автомобили, включително супер автомобили, високопроизводителни автомобили и спортни автомобили.

Предишният модел, Continental SportContact 6, получи високи оценки в множество тестове на гуми, проведени от Autobild и Sportscars. През 2021 г. той получи както “много добра”, така и “образцова” оценка от Autobild. През 2020 г. тя получи оценка “образцова” от Autobild, а през 2018 г. зае първо място в теста, проведен от Autobild, като получи оценка “образцова (победител в теста)”. Гумата също така получи оценка “образцова” в тестовете, проведени от Sportscars през 2017 и 2016 г. Тези резултати от тестовете демонстрират високото качество и постоянното представяне на Continental SportContact 6, което прави новия модел идеален кандидат за лятна гума за 2023 г.

Goodyear отговори с Asymmetric 6

Goodyear пусна на пазара най-новата си високоефективна гума – Eagle F1 Asymmetric 6, която замества много успешната Asymmetric 5 и предлага превъзходно представяне както на мокри, така и на сухи пътища. Гумата разполага с най-новата технология Dry Contact Plus на Goodyear, която се адаптира към промените в натоварването, осигурявайки на водачите повишено сцепление и реактивност при екстремни маневри. Технологията Wet Braking Pro на гумата, с нова иновативна система от смоли, осигурява на водачите по-добро сцепление на влажни или мокри пътища. Гумата също така е готова за работа с електрически превозни средства, с шарка за шумопотискане, която намалява шума с 1 dB, и с по-тънък дизайн на ламелите, който намалява честотите на шума. Освен това гумата има намалено общо тегло, аеродинамична форма на страничните стени и нова технология на сместа, която намалява съпротивлението при търкаляне, като всички те допринасят за по-добра горивна ефективност и пробег за електромобилите. До 2023 г. гумата Eagle F1 Asymmetric 6 ще се предлага в 65 размера от 17 до 22-инчов монтаж.

Гумата GoodYear Eagle F1 Asymmetric 5 имаше голям успех – тя беше тествана от няколко организации и получи високи оценки и класирания. Тя спечели 5 теста и получи положителни оценки в 9 теста. А новият модел Asymmetric 6 просто продължава да върви напред – тя спечели всички 3 теста, в които беше представена през 2022 г.

Michelin се присъединява към партито с Pilot Sport 5

Michelin пусна на пазара най-новата си лятна гума – MICHELIN Pilot Sport 5, предназначена за високопроизводителни спортни автомобили и седани. Тази гума предлага уникална комбинация от спортни характеристики и дълготрайност, което я прави най-добрата лятна гума за спортната категория по отношение на продължителността на живота в сравнение с основните ѝ конкуренти. Нейната технология Dynamic Response, която вече е доказана в моторните спортове, предлага изключителна реактивност в завоите, а хибридният слой от арамид и найлон осигурява оптимално предаване на инструкциите за шофиране, което допълнително увеличава удоволствието от шофирането. Технологията Dual Sport Tread Design осигурява максимален контрол, като осигурява отлично сцепление и спирачна ефективност както на сухи, така и на мокри повърхности. Гумата може да се похвали и с наситено черен кадифен външен вид, който подобрява естетиката на автомобила. MICHELIN Pilot Sport 5 се предлага в Европа в 50 размера от 17 до 21 инча от 1 януари, а в целия свят – от 1 март. Тя е петото поколение на гамата Pilot Sport и се очаква да бъде също толкова успешна, колкото и нейният многократно награждаван предшественик – гумата MICHELIN Pilot Sport 4.

Новата гума вече беше представена в теста за летни гуми на Tyrereviews 2022, където Michelin Pilot Sport 5 е гума, която “продължава там, където Pilot Sport 4 спря, като е гума, която прави почти всичко добре!” В ревюто се отбелязва, че гумата предлага отлично сцепление на суха и мокра настилка, с кратък спирачен път при всякакви условия и най-висока устойчивост на аквапланинг в групата. Въпреки че външният шум на гумата е среден, а качествата ѝ за управление са нединамични с високи нива на недозавиване, Michelin Pilot Sport 5 все пак се счита за надежден избор за високопроизводителни спортни автомобили и седани.

Hankook Ventus Prime 4 – премиум за по-добра цена

Hankook Ventus Prime 4 е премиум комфортна гума, която предлага подобрени свойства в сравнение с предшественика си Ventus Prime 3, който беше много добре оценен в тестовете на гуми от 2016 г. насам. Новата гума се отличава с по-висок пробег, благодарение на “технологията за смес с висок пробег”. Тази технология води до по-голяма твърдост на блоковете на протектора, което води до по-ниско съпротивление при търкаляне и по-малко износване. Освен това гумата предлага по-добро управление и спирачна ефективност, особено на мокри пътища. Инженерите са повишили шумовия комфорт на гумата, като са елиминирали потенциалните източници на шум и са осигурили на ръбовете на блоковете на протектора радиална, клиновидна 3D структура. Ventus Prime 4 се предлага в 67 размера от 16 до 20 инча, с широчина на протектора от 195 до 255 мм и съотношения на страните от 40 до 65, както и скоростни индекси от H до Y.

Ventus Prime 3 е бестселър в Европа, като от 2015 г. насам са продадени над 20 милиона броя. Гумата е носител на множество международни награди и е оборудвана на различни модели на Audi, Ford, Hyundai, MINI, Opel, Seat, Škoda и VW. Ventus Prime 4 има за цел да продължи този успех, като предлага още повече безопасност, комфорт и екологични свойства. Гумата е тествана и усъвършенствана в новопостроения изпитателен център на Hankook в Идиада/Испания, където инженерите са работили върху подобряване на управлението и шумовия комфорт на гумата. Гумата предлага до 20% по-добър пробег, по-добро управление и намален шум в сравнение с Ventus Prime 3.