Гуми R vs. ZR: Разберете основните разлики за вашия автомобил

Въведение

Изборът на правилните гуми за вашия автомобил е от съществено значение за оптималното представяне, безопасността и комфорта при шофиране. При наличието на голямо разнообразие от обозначения и спецификации на гумите може да се окаже трудно да се вземе информирано решение. В тази публикация в блога ще разгледаме разликите между гумите R и ZR, като ви помогнем да разберете техните уникални характеристики и кой тип може да е най-подходящ за вашия автомобил.

R гуми: основни положения

R гумите, или радиалните гуми, са често срещан тип гуми, които се намират на много леки автомобили, SUV и лекотоварни автомобили. Буквата “R” в обозначението означава “радиална”, което се отнася до вътрешната конструкция на гумата. Радиалните гуми се състоят от слоеве плат, стомана или други материали, разположени радиално по цялата гума, от центъра на протектора до страничната стена. Тази конструкция има няколко предимства:

 1. Подобрен комфорт на возене: Радиалната конструкция позволява на страничните стени да се огъват по-лесно, като абсорбират несъвършенствата на пътя за по-плавно шофиране.
 2. По-добра горивна ефективност: Благодарение на гъвкавата си конструкция радиалните гуми създават по-малко съпротивление при търкаляне, което може да доведе до по-добра икономия на гориво.
 3. По-добро сцепление: Радиалната конструкция спомага за равномерното разпределение на налягането по протектора, което позволява по-добър контакт с пътя и подобрено сцепление.

Гуми ZR: високопроизводителен вариант

Гумите ZR, известни още като гуми с висока производителност, са предназначени за автомобили, които изискват изключително управление, скорост и възможности за завиване. Буквата “Z” в обозначението означава “скоростен индекс”, което показва, че тези гуми са проектирани да се движат със скорост над 240 км/ч. Буквата “R” в ZR означава също радиални гуми, което означава, че те имат същите характеристики на радиалната конструкция като стандартните R гуми. Въпреки това гумите ZR предлагат няколко допълнителни предимства:

 1. Подобрено управление: Обикновено гумите ZR имат по-твърди странични стени и по-голямо контактно поле, което позволява по-добро сцепление и по-отзивчиво управление при високи скорости.
 2. Подобрено разсейване на топлината: Високопроизводителното шофиране генерира значително количество топлина, което може да доведе до бързо разрушаване на стандартните гуми. Гумите ZR са проектирани така, че да издържат по-добре на топлината и да я разсейват, което осигурява оптимално представяне и дълготрайност.
 3. Възможност за скорост: Както бе споменато по-рано, гумите ZR са предназначени за високоскоростни приложения, което ги прави подходящи за автомобили с висока производителност и за любители на шофирането.
Това е ZR гума Michelin Pilot Sport на Ford Focus RS с мощност 345 к.с. Гумата може да развие скорост над 300 км/ч

Скоростни индекси, свързани с гумите ZR

Скоростният индекс на дадена гума се представя с буква, която съответства на определена максимална скорост. Тук е представена таблица със скоростните индекси, отнасящи се до гумите ZR:

Индекс на скоросттаМаксимална скорост (km/h)
W270
Y300
(Y)Над 300

Макар че не всички гуми с индекс на скоростта W или по-висок трябва да бъдат гуми ZR, това е много често срещано и обикновено е случаят с гумите UUHP и други гуми, предназначени за динамично шофиране с висока скорост. Понякога производителите на автомобили изискват в документацията на автомобила да се използват гуми ZR и ако случаят е такъв, трябва да ги използвате. Но основната ви грижа винаги трябва да бъде скоростният индекс, който е стандартизиран при всички производители на гуми. Дали гумата се предлага на пазара като ZR или само като R, е просто решение на производителите и не трябва да има никакво значение по отношение на качеството или спортния характер. Ключово за вашето решение трябва да бъде собственото ви проучване, за предпочитане включващо тестове на гумите.

Това е оригинална гума Hankook на Cupra Formentor VZ5, 5-цилиндров автомобил с 390 к.с. с висока производителност. Макар че гумата е с клас Y, развива 300 км/ч и има Z в името си, което показва, че би трябвало да е гума ZR, в името ѝ липсва ZR.

За по-голяма яснота нека разнищим какво означава всяка от маркировките на гумата:

Yokohama Advan Sport V105 245/40ZR20 99Y XL RPB

Всяка част от маркировката на гумата предоставя важна информация за спецификациите и характеристиките на гумата. Нека да разделим маркировката, за да разберем всеки компонент:

 1. Yokohama: Марката или производителят на гумата.
 2. Advan Sport V105: Наименованието на модела на гумата, което обикновено показва нейния дизайн и експлоатационни характеристики.
 3. 245: Широчината на гумата в милиметри. Широчината на тази гума е 245 мм.
 4. 40: Коефициентът на съотношение, който представлява височината на страничната стена на гумата, изразена като процент от нейната ширина. В този случай височината на страничната стена е 40% от ширината на гумата (245 мм).
 5. ZR: Типът на конструкцията на гумата и категорията на изпълнение. ZR обозначава радиална гума (R) със скоростна категория Z, предназначена за високопроизводителни автомобили и способна да развива скорост над 240 км/ч (149 мили/ч).
 6. 20: Диаметърът на колелото, за което е предназначена гумата, измерен в инчове. Тази гума е предназначена за 20-инчово колело.
 7. 99Y: Индекс на натоварване и скорост на гумата, поставен в скоби. 99″ е индексът на натоварване, който представлява максималната товароносимост на гумата (приблизително 775 кг или 1709 фунта). “Y” е индексът на скоростта, който показва, че гумата е предназначена за скорости до 300 km/h.
 1. XL: Това означава “Extra Load” (допълнителен товар). Гумите XL имат подсилена конструкция, която им позволява да носят по-тежки товари в сравнение със стандартните гуми. Това е особено полезно за по-големи или по-тежки превозни средства или когато трябва да превозвате тежки товари.
 2. RPB: Това съкращение означава “Rim Protection Bar” (защитна лента на джантата). RPB е функция, вградена в конструкцията на гумата, която осигурява допълнителна защита на джантата на колелото срещу повреди от бордюри. Този повдигнат гумен хребет действа като буфер, като намалява вероятността джантата на алуминиевото колело да влезе в контакт с бордюра или други препятствия.

Нека разгледаме гума с максималния възможен индекс на скоростта (Y), който е за автомобили, превишаващи 300 км/ч+:

Falken Azenis FK510 225/40 ZR18 92(Y) XL MFS

 1. 225: Широчината на гумата в милиметри. Широчината на тази гума е 225 мм.
 2. 40: Съотношението на широчината, което представлява височината на страничната стена на гумата, изразена като процент от нейната широчина. В този случай височината на страничната стена е 40% от ширината на гумата (225 мм).
 3. ZR: Типът на конструкцията на гумата и категорията на изпълнение. ZR обозначава радиална гума (R) със скоростна категория Z, предназначена за високопроизводителни автомобили и способна да развива скорост над 240 км/ч (149 мили/ч).
 4. 18: Диаметърът на колелото, за което е предназначена гумата, измерен в инчове. Тази гума е предназначена за 18-инчово колело.
 5. 92(Y): Индексът на натоварване и скорост на гумата, поставен в скоби. ’92’ е индексът на натоварване, който представлява максималната товароносимост на гумата (приблизително 630 кг или 1 389 фунта). “(Y)” е индексът на скоростта, който показва, че гумата е предназначена за скорости, по-високи от 300 km/h (186 мили/ч).
 6. XL: Това означава “Extra Load” (допълнителен товар). Гумите XL имат подсилена конструкция, която им позволява да носят по-тежки товари в сравнение със стандартните гуми. Това е особено полезно за по-големи или по-тежки автомобили или когато трябва да превозвате тежки товари.
 7. MFS: Тази абревиатура означава “Максимален щит на фланеца”. MFS е функция, вградена в конструкцията на гумата, която осигурява допълнителна защита на джантата на колелото срещу повреди от бордюри. Тя е подобна на функцията RPB (Rim Protection Bar), спомената по-рано. Този повдигнат гумен хребет действа като буфер, като намалява вероятността джантата на алуминиевото колело да влезе в контакт с бордюра или други препятствия.