Bridgestone Blizzak LM-005 спечели тазгодишния тест на ACE/ARBÖ/GTÜ благодарение на отличните си характеристики на мокра настилка

Въпреки че температурите навън все още подсказват, че лятото е във въздуха, в календара е краят на септември. А това означава само едно: след няколко седмици ще сменим гумите със зимни. Може би заради времето, което е над средното, тази година проведохме само първия си зимен тест, но дори и той ще ви подскаже какво си заслужава да сложите тази зима.

Само една новост, иначе доказани премиум модели

На пръв поглед този сезон не носи много новости. Най-интересната вероятно е представянето на Nokian Snowproof 2, която заменя първото поколение, което беше доста популярно сред шофьорите. Но нека първо да разгледаме параметрите на днешния тест. Организацията за провеждане на тестовете е обединение на три автомобилни клуба – германския Auto Club Europa, австрийския ARBÖ и GTÜ, който е германският еквивалент на станция за технически прегледи. За тазгодишния тест тези организации са избрали размер 235/55 R18, който са монтирали на настоящото поколение VW Tiguan. Този размер обаче се среща и при голям брой SUV автомобили, както в рамките на VW Group, така и извън нея. След това те взеха 10 актуални модела гуми за теста. Все пак имам малка критика към техния избор: на практика са изброени само първокласни гуми и след това неизвестни евтини . Напълно липсват гумите от средния клас – Kleber, Firestone, Semperit и други. Единственият частичен представител на сегмента на средния клас е новата гума Nokian. Разбира се, не може да се очаква, че споменатите евтини гуми ще бъдат нещо друго, освен да не се препоръчват. Така и стана: марките Austone и Fortuna не бяха препоръчани, а третата евтина гума на Sailun беше препоръчана условно. Тя обаче е много слаба на мокра настилка.

Само една гума е оценена като “силно препоръчителна”

Но нека най-накрая да разгледаме резултатите. Като се имат предвид споменатите гуми, всички останали гуми бяха препоръчани и, както казва самият тестер, между тях не е имало съществени разлики на сняг. Така че решението беше взето основно на мокро, което на практика е най-трудната дисциплина за зимните гуми. И тук Bridgestone Blizzak LM-005 се представи най-добре, благодарение на почти перфектните резултати и в двете дисциплини с аквапланинг. Близо до него, на 3 точки зад него, е Hankook icept X evo3. Той обаче на практика загуби тези три точки по отношение на шума и съпротивлението при търкаляне – фактори, които не влияят на управлението. Hankook има много благоприятна ценова политика, така че второто място е много добра новина за пестеливите шофьори, които не искат да правят компромиси с качеството. Само Michelin и Continental трябваше да се задоволят с трето и четвърто място, където Hankook просто ги изпревари, и то отново на мокро. Michelin и Conti обаче предлагат именно по-ниски нива на шум и съпротивление при търкаляне, които Hankook не може да предложи. Трябва да се отбележи, че тестът не изследва пробега на гумите – дисциплина, в която Michelin ще бъде много силен и която вероятно би разбъркала резултатите. Следва новата гума на Nokian, чието класиране е успех. Но много зависи от цената, която вероятно ще бъде само малко по-ниска от тази на Hankook. Въпреки това, ако е по-евтина във всички измерения, със сигурност си заслужава да бъде разгледана.

А след това остават само Goodyear и Pirelli. За Goodyear това е първият тест, в който виждаме тази гума в SUV вариант, и въпреки че гумата е препоръчана в теста, съотношението цена/качество не излиза толкова добре. Почти същия резултат постигна и Pirelli, която може да бъде препоръчана, ако се представя добре във вашия размер. В противен случай има по-добри алтернативи.

Пълните резултати от теста можете да видите тук.