Autobild тества спирачния път на 54 зимни гуми, като сред най-добрите са Bridgestone, Michelin, Goodyear и Kleber

В годишния зимен тест на списание Autobild са тествани 54 протектора на гуми, както на мокра настилка при спиране от 80 км/ч, така и на сняг при спиране от 50 км/ч. Резултатът е уникален преглед на модели, които обикновено не бихме могли да видим в тестовете. Затова нека разгледаме най-сложния тест на гуми за 2023 г.

За пореден път LM-005 на Bridgestone е най-успешният модел, който печели, както и в първия тест на ACE/ARBÖ/GTÜ тази година, с абсолютно най-доброто представяне на мокра настилка. Този път обаче ставаше въпрос само за спирачния път, но ще видим пълен тест, в който бяха повишени 20-те най-добри гуми. На второ място откриваме Michelin Pilot Alpin 5, която също събира награда след награда и позицията ѝ не е изненада. След това на трето място имаме новодошлата гума на Goodyear – Goodyear Ultragrip Performance 3, която сме много любопитни да видим в окончателния тест, тъй като все още нямаме други данни за шофирането ѝ.

Но след това става интересно – пред седмото място, което е вече легендарната ContiWinterContact TS870P, са три по-евтини гуми – Kleber Krisalp HP3, нейната сестра близначка BFGoodrich G-FORCE WINTER 2 с почти идентични стойности и миналогодишната новост Firestone Winterhawk 4. При Kleber и BF Goodrich след години тестове вече знаем, че те са много силни на сняг, включително в спирачния път, така че този тест им подхожда. Това са много често препоръчваните от мен модели зимни гуми и вярвам, че ще потвърдят позицията си във финалния тест. Позицията на Firestone Winterhawk 3 също е приятна изненада, и то защото е приятен контраст с гореспоменатите Kleber и BFGoodrich. Всъщност тя е малко по-силна на мокро, което също със сигурност ще намери своите клиенти. Следващите по ред откриваме Hankook, Pirelli и Laufenn.

Но нека да разгледаме набързо и гумите, които леко ни подведоха, а именно Dunlop Winter Sport 5, която е на пазара от 2015 г. и отчаяно се нуждае от обновяване – Barum Polaris 5 също я изпреварва, а Viking я догонва зад нея. Още по-зле е Vredestein Wintrac Pro, която едва не попадна във финалната селекция от 17-о място, но в която гумите ще имат възможност да докажат различните си качества. От друга страна, няма да видим сравнително популярните по-евтини гуми Kumho WinterCraft WP52, Yokohama BluEarth-Winter V906, Nexen WinGuard Sport 2 WU7, Giti Gitiwinter W2, които заеха 25-28 място, а също и Nankang Winter Activa SV-3, която зае до 35 място. Misto. Tomket Snowroad PRO 3 също имаше отчайващи резултати, като завърши чак на 51-во място.

Окончателният тест на Autobild трябва да излезе скоро и ние сме наистина любопитни да видим резултатите – възлагаме големи надежди на новата гума на Goodyear, а все още нямаме твърде много тестове за обещаващата Firestone Winterhawk 4, която може да се превърне в реален вариант за по-скромните шофьори. В същото време много много бюджетни варианти, на които не е отделено място в други тестове, също попаднаха във финалния списък, така че ще видим дали има гума-чудо, която може да спести на портфейла, като същевременно осигурява безопасно представяне през зимата.

Пълни резултати от тестовете на спирачния път на 54-те гуми тук ->