Autobild 2024 Финал на летния тест на гумите: Най-добрите гуми са тези, които издържат най-дълго

И ето, че дойде финалът на големия тест на 55 гуми, който Auto Bild започна както обикновено с теста за спирачен път на мокра и суха настилка. Тази година беше тестван популярният размер 205/55 R16, както описахме в предишната статия. Този размер е подходящ за VW Golf, наред с много други автомобили от този клас.

От тази селекция 20 гуми продължиха към финала и бяха тествани много задълбочено и изчерпателно. Както винаги, се оказа, че тестът за спирачен път не определя крайното класиране, но може да осигури сравнително надежден показател за качеството на гумите, защото крайните резултати бяха много близки – 4 гуми получиха оценка “образцов”, други 12 – “добър”, а 4 – “задоволителен”. Най-лошото представяне получи условно препоръчваната гума Vredestein Ultrac, поради много ниския си живот – според измерванията на Auto Bild тя издържа само 15 400 км, докато най-добре представилата се гума Goodyear може да издържи почти 3 пъти повече до края на живота си.

Goodyear Efficientgrip Performance 2

Като цяло обаче повечето гуми не успяха да се справят с дълготрайността си – особено по-евтините, въпреки че сред оценяваните параметри е продължителността на живота в сравнение с цената, което би трябвало отчасти да е в полза на по-евтините гуми. Проблемите с продължителността на живота влошиха класирането на Falken, Hankook и Toyo, които иначе са сред най-добрите в мокри и сухи условия. Същото се случи и с Pirelli и Nexen, които се озоваха в дъното на стартовото поле – Nexen издържа само 19 450 км, а Pirelli 24 900 км, които обаче са сред по-скъпите гуми в теста.

Що се отнася до пътните характеристики, Maxxis Premitra HP5 се представи най-зле на мокра настилка заради управлението и безопасността, а Uniroyal Rainsport 5 също се представи зле на суха настилка заради управлението. Парадоксално е, че Dunlop Sport BluResponse, въпреки че се представя сравнително зле на мокро, компенсира с дълготрайността си.

Въпреки това някои недостатъци при мокри условия бяха открити и при класираната на 4-то място Goodyear Efficient Grip Performance 2, която получи оценка “Екомайстор”, напълно потвърждаваща гореспоменатото дълголетие. Дори и така, тя не е изборът за тези, които поставят на първо място пътните характеристики. Това подчертава необходимостта от оценяване на тестовете в зависимост от нуждите на човека, за което помага нашият компаратор, който ви позволява да сравнявате не само пътните характеристики, но и текущата цена, включително специалните оферти.

Пълните резултати можете да намерите тук ->

Първоначалният тест за спиране тук ->