Autobild публикува своя тест за всесезонни гуми за 2023 г., като сред най-добрите са само премиум гумите

В момента всесезонните гуми се радват на безпрецедентна популярност, което кара производителите да инвестират значителни средства в тяхното разработване. Организациите за издаване на тестове също им обръщат повече внимание. Например Autobild провежда цялостен двуетапен тест на тези гуми. На първия етап се измерва спирачният път на гумите както при сухи, така и при мокри условия. Въз основа на тези резултати се избират кандидати за втория, по-задълбочен етап. Тази година до този етап достигнаха 16 гуми, като кулминацията бе изборът на най-добрата всесезонна гума за 2023 г. – според оценката на Autobild.

Освен това тази година Autobild включи в теста лятна и зимна гума, за да можем да сравним колко голям компромис са всесезонните гуми. А в случая със спирачния път може да се каже, че не е чак толкова много – лятната гума спря първа на мокро, разбира се, но беше на малко повече от два метра от най-добрата всесезонна гума, която в случая е Bridgestone, което е голяма разлика в сравнение с начина, по който чисто зимната гума спира на мокро, така че през зимата ситуацията е обърната и всесезонната гума има предимство.

Премиум срещу бюджетни гуми

След това няколко бюджетни гуми стигнаха до финала от по-добри позиции, но във втората фаза на теста стана ясно, че премиум производителите все пак са инвестирали повече в разработки и в един сравнително млад сектор те с огромно мнозинство побеждават по-евтината конкуренция – рядко се срещат шест премиум гуми в челните позиции. И това само показва колко сложна материя е една съвременна всесезонна гума – тя трябва да работи в снега през зимата, но в същото време не може да бъде толкова деликатна като зимна гума, за да издържи на по-високите температури през лятото. Но нека да разгледаме няколко конкретни модела, които привлякоха вниманието ни.

Michelin Crossclimate 2, или по-скоро нейният първи модел, е оригиналната всесезонна гума, която постави началото на нова ера при всесезонните гуми. Дългоочакваният втори модел е ненадминат на сняг, където винаги следва плътно зимната гума и дори я конкурира в слалома. Това, заедно с малко по-добрия спирачен път на суха настилка, ѝ осигури първото място пред второто поколение всесезонни гуми на Continental – Allseasoncontact 2. Но тя успя да победи Michelin в своята кралска дисциплина, а именно пробега. макар и с по-малко от 2000 километра, според прогнозите. Но иначе гумите са много сходни, като Continental е малко по-добра на мокра настилка, благодарение на по-краткия си спирачен път и по-доброто управление.

И тогава новата Turanza All Season 6 на Bridgestone трябваше да се задоволи с третото място. Същата съдба сполетя и Vredestein Quatrac, на която не помогна и абсолютно най-добрата оценка на мокро. На останалите позиции откриваме Pirelli и Goodyear, но за нас е интересно най-вече 7-ото място, където се намира Kleber Quadraxer 3, която принадлежи на концерна Michelin и която, като се има предвид цената ѝ, предлага много добри характеристики на управление. И ако не беше по-лошото й поведение на мокра настилка и по-късият пробег, гумата можеше да се класира дори по-добре. Тя дори остави зад себе си малко по-скъпата Hankook 4S2, която редовно се класира много добре в тестовете.

На следващо място са други по-достъпни гуми, като BF Goodrich, Kumho и Nexen. Доста разочароващо е 11-ото място на новата гума Dunlop Sport All Season, която е доста скъпа предвид качествата си. Друго разочарование е класирането на Firestone Multiseason (13-то място) и Falken AS 220 Pro, които са развалени от малкия пробег, което е доста важен критерий в тестовете на Autobild. И за двете гуми става дума за живот от малко над 30 000 км, за сравнение най-добрата в теста е Nexen N Blue 4Season2, произведена в Чехия, с приблизителен пробег 75 000 км, повече от два пъти по-дълъг. Nexen, заедно с Michelin Crossclimate 2, спечели еконаградата “зелена гума”.

И накрая, традиционният въпрос – заслужават ли си всесезонните гуми?

И отговорът не е прост – ако говорим за характеристиките на управление, то като се имат предвид параметрите на предишните зими, които могат да бъдат почти летни, но и много зимни, бих казал “да” – по-добрите всесезонни гуми на практика са най-добре подготвени за такива колебания. Друг аргумент в полза на всесезонните гуми е комфортът – не е необходимо да си записвате час за сервизно обслужване след няколко седмици в пиковите моменти и да се притеснявате, че зимата ще дойде по-рано, гумата вече е подготвена за всичко. След това, разбира се, не са необходими чести разходи за възстановяване на гумите, които също не са незначителни по отношение на живота на гумите – трябва да се обръща внимание само на периодичното възстановяване на баланса. И така, имат ли зимните гуми изобщо някакви недостатъци? Има, но парадоксално най-вече в сравнение с летните гуми – те са по-малко хлъзгави и следователно издържат по-дълго, могат да имат по-нисък разход на гориво и, което е най-важно, са по-добри и на мокра настилка. Разликата не е много изразена, но от резултатите на този тест става ясно, че спирането и управлението на мокра настилка са просто по-добри при летните гуми. От друга страна, отново се връщаме към факта, че много от тези ситуации ще изпитате върху зимни гуми, които от своя страна почти винаги са по-лоши от всесезонните гуми в тези дисциплини. Всесезонните гуми също така са доста силни в предотвратяването на аквапланинг, дори в сравнение с летните гуми.

Но когато става въпрос за разходи, има уловка – лятната гума ще издържи малко по-дълго и като се има предвид, че обикновено използвате лятната гума през по-голяма част от годината, отколкото зимната, има вероятност да смените всесезонната гума по-рано, отколкото бихте сменили лятната. Ако вече притежавате втори комплект колела за автомобила си, преминаването към всесезонни гуми обикновено няма голям смисъл от финансова гледна точка, ползата е само в комфорта. От друга страна, без втори комплект колела, използването на всесезонни гуми има голям смисъл – гумите се износват чрез смяна, смяната им два пъти годишно струва доста скъпо, така че използването на всесезонни гуми може да помогне за намаляване на част от тези разходи, дори и при по-високата цена, отколкото имат летните гуми.

Тестът за спирачния път е тук ->

Пълните резултати от крайния тест са тук ->