ADAC публикува теста за зимни гуми за 2023 г., Continental спечели, Michelin е втори

ADAC публикува годишния си тест за зимни гуми, който промени методологията си от миналата година и се фокусира много повече върху околната среда и устойчивостта, които сега съставляват 30% от общата оценка, което е много. Поради различните критерии резултатите обикновено се различават в сравнение с други тестове и тази година не е по-различна при размер 225/45 R17.

Съставът

Бяха тествани 11 гуми, но не видяхме нито една от новите гуми – Nokian Snowproof все още фигурира тук в първата си версия, въпреки че Nokian Snowproof 2 е пусната на пазара, а GoodYear UltraGrip Performance 3 също липсва, като на нейно място е по-старата версия GY UG Performance+.

На първо място намираме една доказана гума от Continental – WinterContact TS870. Тя заслужи първото място главно благодарение на характеристиките си за управление на сняг, които са над средното ниво, като ADAC е един от малкото, които измерват спирачния път на лед, където гореспоменатата Continental е по-добра. Втората дисциплина, в която гумата се отличава, е издръжливостта – която ADAC прогнозира на 55 900 км.

На второ място се нарежда Michelin Alpin 6 – гума, която се представя още по-добре при оценката на околната среда, главно заради пробега, който се предвижда да бъде 61 000 км. Отново тя е много силна и при спиране на лед – дисциплина, която другите тестове обикновено пропускат. В сравнение с Continental той изостава особено на мокра настилка, но иначе все още е вторият най-добър в теста по отношение на пътните характеристики.

GOODYEAR UltraGrip Performance+ е подобна, но не предлага толкова голяма издръжливост и устойчивост, което я сваля на трето място след Michelin. Би било интересно да се види как по-новата UltraGrip Performance 3 ще се сравни с нея. На четвърто място се нарежда гума, представена още през 2015 г., която не се е представила толкова добре в по-новите тестове, но успява да успее тук именно заради акцента върху околната среда, особено върху нейната издръжливост. На мокра настилка обаче оценката ѝ беше понижена до задоволителна, което влоши цялостната ѝ оценка за управление.

Bridgestone – навсякъде другаде победител, тук предпоследен – защо?


В теста има и много други гуми, препоръчвам ви да разгледате пълната таблица на връзката по-долу, която ще ви даде обща представа за качествата на всяка гума. Но все пак искам да се съсредоточа в останалата част върху това как гумата BRIDGESTONE BLIZZAK LM005 може да спечели някои тестове, а в някои да бъде в дъното на стартовата таблица, както тук в теста на ADAC. Той показва нагледно как трябва да се разглеждат тестовете на гуми. Защото не можете просто да приемете резултатите от тестовете в абсолютен ред, а трябва да ги интерпретирате за конкретния случай на употреба.

Затова нека разгледаме резултатите от споменатите гуми Bridgestone – когато сравняваме отделните дисциплини с други тестове, измерените стойности са сходни. Така че как е възможно тя да заеме 11-о място? Това се дължи на различните приоритети на различните тестове. ADAC дава на най-лошата поддисциплина общата оценка в двете основни измерени дисциплини. Така че, ако една гума получи оценка 4 за сняг, тя не може да получи по-добра обща оценка от 4. Точно това се случи с Bridgestone – тя получи 3,2 за сняг, и то заради спирането на лед, което, както вече казахме, другите тестове не измерват. Заради гореспоменатата логика на теста не помогнаха и по-високите от средните резултати при спиране на сняг, които му поставиха обща оценка 3,2, а след това категорията за екологични характеристики беше развалена от пробега, който беше измерен на едва 36 100 км, най-ниският в теста. В други тестове той не се представя толкова зле, но тук това се дължи на факта, че в теста бяха включени предимно туристически гуми, докато в други тестове той често се изправя срещу гуми UHP.

Обобщение

Като цяло, след промяната в механизма за оценяване, тестовете на ADAC трябва да се разглеждат по малко по-различен начин – ако ви интересува предимно управлението, е добре да прегледате теста гума по гума и да прецените кои критерии са важни за вас. Също така, проверете и други тестове на зимни гуми за 2023 г., за да получите цялостна представа за възможностите, с които разполагате. Малко жалко е, че липсват по-нови модели или модели, предназначени стриктно за електрически превозни средства, когато става въпрос за оценка на въздействието върху околната среда. Но се надяваме, че ще видим това следващия път.

Пълни резултати от теста тук ->