Нови модели летни гуми за 2024 г.: може ли да се съчетаят ниско съпротивление при търкаляне и добро управление?

Летният сезон отново е тук, а с него и времето за смяна на зимните гуми с летни. И ако се чудите какви гуми да изберете, нашият преглед на най-новите гуми на пазара може да ви бъде полезен.

Голямата новина от миналата година

Ще започна с обобщение на миналата година, защото бяха представени много дългоочаквани нови гуми, които трябва да получат голямо внимание в тестовете през 2024 г. Получихме Continental SportContact 7, най-добрата гума за всекидневието, която спечели 7 от 8-те теста, в които беше представена, Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6, която предлага много сходни качества на по-добра цена и с малко по-различни размери. Имаме и Michelin Pilot Sport 5 в същия сегмент, но малко по-фокусирана върху представянето на мокра настилка и издръжливостта. Ако търсите първокласна гума за високи постижения, една от тези три гуми определено трябва да е в полезрението ви. За миналогодишните тестове сме написали статия тук.

Екология и устойчивост са ключовите думи за 2024 г.

Тъй като миналата година получихме повечето новини за представянето, тази година новините са предимно ориентирани към екологията и електрическите превозни средства. Най-голямата новина е Continental EcoContact 7, който замества 6-тия модел, представен още през 2020 г. С представянето на тази гума Continental показва, че няма да въвежда специално наименование за своите EV продукти, както някои от конкурентите, тъй като вероятно в крайна сметка те ще бъдат стандарт. Все още нямаме никакви тестове, но от това, което Continental казва за гумата, основният акцент е съпротивлението при търкаляне и свързаното с него спестяване на гориво. Това е много логично, тъй като електрическите превозни средства се разпространяват все повече и пробегът е основна грижа, но също така при сегашните автомобили с ДВГ, които се продават, трябва да имат възможно най-ниски емисии, в което гумите помагат много. Фокусът е и върху шума, който Continental намалява чрез стесняване на пролуките в протектора. Дали гумата ще има пълнеж от пяна като конкурентите си във всички размери, предстои да бъде разкрито. Също така Continental обърна внимание на проблема с различните качества на гумата в различните размери и обърна специално внимание на изработката на всеки вариант поотделно. Ще има дори специална версия “S”, което предполага използването ѝ за по-спортни електрически автомобили, които изискват по-добро управление.

Continental представи и още един нов модел – UltraContact NXT, който е доста специфичен; 65% от него са изработени от рециклирани материали. Основният му фокус е устойчивостта, като същевременно се запазва високият стандарт на представяне, който имат гумите Continental. Гумата има всички оценки А на етикетите на ЕС и вече е спечелила Международната награда за дизайн 2023, така че очакваме с нетърпение тестовете на тази гума от новата ера.

Но да се върнем към сегмента на екологичните гуми от следващо поколение – той е нов, но вече се изпълва с конкуренция. Една от тях е Hankook iON Evo и ION Evo SUV, които получиха много похвали, тъй като са оригиналната гума за новия Tesla Model 3 Highland, като имат голям принос за удължения пробег, който осигурява новият модел. Надявам се, че ще можем да получим пряко сравнение на новите гуми, тъй като ще бъде много интересно да видим кои гуми осигуряват най-голям пробег, като същевременно запазват спортното си поведение. Има и нова бюджетна опция – Falken e.Ziex, която получи хубаво 4-то място в теста на Automotorsport 2023 за това, че е добър баланс между по-ниско съпротивление при търкаляне и безопасност, докато “мудното” кормилно управление е критикувано, и Pirelli Scorpion Elect , която е малко прекалено “еко”, съдейки по резултатите от същия тест. На половината път между EV и обикновените гуми е Bridgestone Turanza 6, които също решиха да не произвеждат специфични за EV гуми – вместо това оптимизираха настоящата гама. Въпреки че Turanza 6 е добра универсална гума, бих я предложил само когато цената е по-ниска от тази на други премиум конкуренти, като Conti PremiumContact 7 или Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6.

Представени бяха и куп обикновени гуми – има Vredestein Ultrac Pro, нова UHP гума на холандския производител, която обещава страхотно представяне на достъпна цена и предстои да бъде тествана, Firestone Firehawk Sport, която вече беше тествана и е хубава много достъпна спортна гума, или Yokohama Advan Sport V107, която получи оценката “Най-добра за писта” от TyreReviews.com.

Обобщение

И така, какво да си купите за новия летен сезон? Повече от всякога това зависи от вашите приоритети – от една страна, има традиционни гуми за високи постижения, а от друга, има гуми, фокусирани основно върху екологията, които благодарение на по-новите технологии са стигнали до състояние, в което са безопасни, но просто не доставят толкова радост от шофирането, колкото гумите за високи постижения. И след това има доста гуми някъде по средата – това наистина зависи от начина, по който използвате автомобила си, и от това какво очаквате от шофирането.